×
Home In Opdracht Ieder Mens Is Een Kunstenaar Over Eva Gans Contact

'IEDER MENS IS EEN KUNSTENAAR'

 
PROJECT 'IEDER MENS IS EEN KUNSTENAAR'
Achtergrond

Dit project is ontstaan door een combinatie van een passie en een overtuiging van Eva Gans (illustrator en ook wekzaam in de zorg). Enerzijds de passie om met beeld het alledaagse tot kunst te verheffen. Daarnaast de innerlijke overtuiging dat ieder mens zich kan ontwikkelen tot een kunstenaar.
In samenwerking met Winnie van Broekhoven (meedenker en vormgever) zijn de tekenlessen uitgegroeid tot het project 'Ieder mens is een kunstenaar'.

Het project

Een project waarin de kracht van mensen via de tekenkunst tot uiting komt. Een van de uitgangspunten van het project is om 'de kunst verder te brengen dan de tekentafel'. Kunst moet gezien worden!
Eva werkt in het project samen met Winnie van Broekhoven die op de achtergrond onder andere de grafische vormgeving doet.

Het project bestaat uit een serie tekenlessen gegeven door Eva gecombineerd met een passend eindproduct of podium waar de tekeningen tot hun recht komen. Eva's omgang met mensen onder het motto dat iedereen een kunstenaar is en daarbij mensen ten alle tijden als mens te behandelen, niet als patiënt, bewoner of leerling zorgt voor een setting waarin mensen durven te tekenen. Vanuit haar ervaring als illustrator helpt het mee dat zij van te voren goed kan inschatten wat een mooi beeld op kan leveren. Dit vermogen zorgt ervoor dat de tekeningen die worden gemaakt van een hoog niveau zijn.

Tekenlessen

De tekenlessen zijn bijeenkomsten waar de deelnemers graag heen gaan en waarin zij een duidelijke beeldende ontwikkeling laten zien. De lessen worden gegeven in kleine groepjes en duren een uur. De lessen beginnen met een stukje theorie (bv een kunststroming of periode) die de basis vormt voor de te maken opdracht. Na het maken van de opdracht worden de gemaakte tekeningen met elkaar nabesproken.

Er is bewust gekozen om tijdens de lessen gebruik te maken van zwarte fineliners op papier van 250 gram, dit omdat vorm en het lijnenspel zo optimaal tot hun recht komen. De duur van het project kan variëren van een eenmalige workshop tot een serie lessen van een aantal weken.

Meer dan lessen

Dit project is meer dan tekenlessen. Er ontstaat echt kunst. Deze kunst krijgt een podium om zo ook andere mensen te kunnen inspireren. Dit gebeurt bijvoorbeeld met een expositie, of via een magazine. Het is de bedoeling de kunst verder te brengen dan de tekentafel. Dit levert hele leuke positieve reacties op van de deelnemers maar ook van hun familie.

Daarnaast is er veel algemene belangstelling voor het project en de tekeningen. Kunst heeft een verbindende factor die op verschillende manieren benut kan worden. Daarnaast is het een mooi middel om te laten zien en uit te dragen wat voor een talent er in een verzorgingshuis woont!

WAAR KUNT U HET WERK TEGENKOMEN?
Hermitage

Het project heeft een expositie georganiseerd in 2021 in de Hermitage (Outsider Galerie) in Amsterdam. Daar waren tekeningen te zien die door deelnemers van het project binnen zorginstelling Amsta gemaakt zijn. Wegens succes is de tentoonstelling met twee weken verlengd. Er zijn 38 tekeningen verkocht, een deel van de opbrengst is gedoneerd aan Alzheimer Nederland.

Rubriek tijdschrift

Het tijdschrift Zin in Zorg (een tijdschrift voor zorg, ethiek en levensbeschouwing, van Reliëf) heeft een vaste rubriek waarin elke editie ruimte is om een van de werken uit het project te laten zien.
Voor deze rubriek selecteert Eva een tekening en verzorgt Winnie van Broekhoven de tekst en uitwerking.

Exposities

Het werk is al een aantal keer op locaties waar het gemaakt is te zien geweest met een expositie.
Tijdens deze exposities worden tekeningen te koop aangeboden. Er zijn er veel verkocht waarvan de opbrengst is gedoneerd aan Alzheimer Nederland.

Magazines

In opdracht worden er magazines gemaakt waar de tekeningen en verhalen vanuit de lessen gepubliceerd worden.

Kranten

Het project heeft in verschillende kranten aandacht gekregen:

Kerstkaarten

Voor verschillende opdrachtevers/ zorginstellingen is materiaal uit de lessen gebruikt om de jaarlijkse kerst- en nieuwjaarsgroet mee te ontwerpen.

WORKSHOPS

Onderstaand is een voorbeeld van een workshop aan professionals in de zorg. Dit is ter indicatie, er is in overleg veel mogelijk.

Neemt u contact op om vrijblijvend uw wensen en onze mogelijkheden te bespreken en een offerte op maat te laten opstellen.

Doel workshop

Deelnemers kennis te laten nemen van de werkwijze en aanpak van tekenlessen in zorginstellingen. Wat is de kracht van het project 'Ieder mens is een kunstenaar'? Een inspirerend verhaal dat aanstekelijk wordt verteld. Deze workshop zet aan tot denken en laat de kracht zien van een positieve benadering. Geluk en succes in kleine dingen maakt een groots verschil.

Inhoud workshop

Gegeven door Eva Gans, achtergrond als succesvol illustrator en daarnaast zorgmedewerker.

De tekenlessen
Uitleg en theorie achter de lessen. Belangrijkste opvattingen en basisvoorwaarden zoals:
Waarom is ieder mens een kunstenaar?
Hoe creëer je de juiste setting?
Hoe lukt het om mensen aan het tekenen te krijgen?
Hoe zorg je dat de tekeningen de verwachtingen van de deelnemers overtreffen en zo bijdragen aan succes ervaringen?
Wat hebben de tekenlessen gebracht hebben aan individuele deelnemers?

En in een breder perspectief naar wat het een instelling oplevert en hoe het project ook buiten een zorginstelling een plek kan vinden.

Tekenen (verkorte versie van een tekenles)
De deelnemers ervaren hoe het is om aan een tekenles mee te doen, Eva verzorgt deze op de manier zoals eerder verteld en hoe deze les ook in een zorginstelling wordt gegeven.

Nabespreken
De gemaakte tekeningen worden kort nabesproken zoals de lessen in de zorginstelling worden nabesproken. Daarna bespreken we hoe de tekenopdracht ging en hoe de tekenles ervaren is.
Dit doen we aan de hand van de eerder besproken theorie.

RECENSIES

“Eva geeft bij ons in de zorgvilla elke week "tekenles". Met haar enthousiasme inspireert en motiveert zij de bewoners hun creatieve kant te uiten. Dit is niet alleen een mooi proces voor de bewoners, maar er ontstaan ook prachtige kunstwerken.”
- Krystle Zonneveld (Locatiemanager Zorgvilla Meerlhorst Heemstede– Valuas Zorggroep)


“Als mijn moeder, die in een verpleeghuis woont, onder de bezielende leiding van Eva Gans tekeningen maakt, bloeit ze helemaal op. Behalve dat Eva een fantastische kunstenaar is, stimuleert ze mijn moeder, maar ook de andere bewoners, om de meest prachtige tekeningen te maken. Eva is enorm bevlogen en betrokken. Ze weet hoe ze de bewoners moet benaderen, want ze is ook empatisch en heeft een groot hart. Ik als dochter ben altijd blij als ze ‘tekenles’ geeft.”
- Anja Marbus

OPDRACHTGEVERS

- Amsta Amsterdam
Verschillende afdelingen binnen de locaties: De Werf, De Schutse, Vondelstede, Dr. Sarphatihuis

- Kennemerhart Haarlem

- Valuas Zorggroep Heemstede
Locatie De Meerlhorst

PROJECT IS EEN SAMENWERKING VAN

- Eva Gans, www.evagans.nlcontact@evagans.nl
- Winnie van Broekhoven. www.winnieswerk.nlinfo@winnieswerk.nl

Foto: Chris Hoefsmit

© 2023 Eva Gans | Webdesign: MBBL